Halételek
HalászléIgazi jó halászlevet akkor kapunk, ha többféle halból készítjük. Személyenként 25-30 dkg halat veszünk. Ponty, harcsa, kecsege, süllő a legjobb a halászléhez. Egy kg halra egy jó nagy vöröshagymát számítunk, karikákra vágjuk, és az apró halakkal, pirospaprikával jó 30 percig annyi vízben főzzük, amennyi ellepi, majd áttörjük. Ebbe főzzük bele az előre besózott halszeleteket. 1-2 zöldpaprikát, esetleg paradicsomot adunk hozzá és na-gyon kis lángon 30-40 percig főzzük. Nem kavarjuk, csak mozgatjuk az edényt. Tálaláskor szűrőlapáttal szedjük ki a szeleteket. Tetejét karikákra vágott, hosszú csöves paprikával szórjuk meg. |
Halpaprikás túrós csuszávalHozzávalók: A tisztított halat 1—1,5 cm széles darabokra vágjuk, megsózva fél óráig állni hagyjuk. A hagymát nagyon apróra vágjuk, s a vajban vagy olajban megfonnyasztjuk. A tűzről levesszük, s úgy tesszük hozzá a pirospaprikát. Hozzákeverjük a tejfölt, belerakjuk a haldarabokat (nyáron 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot karikára vágva), és nagyon lassú tűzön 25-30 percig főzzük. Túróscsuszával tálaljuk. |
RácpontyHozzávalók: A pontyot besózzuk, oldalait 2-3 cm hosszúra bevagdossuk, s a közökbe vékony szalonnaszeleteket, reszelt hagymát, sót, paprikát dugunk. A főtt burgonyát karikákra vágjuk, egy zsiradékkal kikent tűzálló tál alját kirakjuk vele, megsózzuk és fél óra hosszat a sütőben sütjük. Ráfektetjük a karikára vágott hagymát, a paprikát a paradicsomot, végül a tetejére rakjuk a megtűzdelt halat, mintha úszna rajta. Zsiradékkal meglocsoljuk és kb. 30 percig nem túl forró sütőben sütjük. Végül ráöntjük a tejfölt, amit előzőleg egy kávéskanál liszttel elkevertünk, s ezzel is egyet forraljuk. Rizzsel vagy sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. |
Tejfölös pontyHozzávalók: A pontyot megtisztítjuk és besózzuk. Ha a ponty nagyobb, hosszában kettészeljük. Zsiradékkal kikent zománcos tepsibe tesszük, megszórjuk apróra vágott hagymával, paprikával meghintjük, kevés vizet adunk hozzá és zsírpapírral letakarva a tűzhelyen forraljuk. Utána forró sütőbe tesszük, ahol 15-20 percig sütjük. Két dl tejfölt elkeverünk egy kávéskanál liszttel, a pontyra öntjük, ezzel is egyszer felforraljuk és egészben tálra helyezzük. A paprikás levet ráöntjük. Rizzsel vagy burgonyával tálaljuk. |